• Home
  • Doet jouw bedrijf nog niks met online recensies? Gemiste kans!
online recensies 123 aftersales

Doet jouw bedrijf nog niks met online recensies? Gemiste kans!

Recensies geven consumenten de mogelijkheid om meningen en ervaringen te delen met andere consumenten. Consumenten willen vaak goed geïnformeerd zijn voordat ze over gaan tot een aankoop. De informatie van fabrikanten en retailers is echter veelal niet transparant. Consumenten gaan daarom online op zoek naar de ervaringen van andere consumenten. In tegenstelling tot traditionele mond tot mond aanbevelingen zijn online aanbevelingen veelal tussen consumenten die elkaar niet kennen. Consumenten kunnen bijvoorbeeld verschillen in woonomgeving, leeftijd, inkomen en werk. Het enige dat consumenten gemeenschappelijk moeten hebben om ervaringen te kunnen delen, zijn dezelfde interesses, zodat ze relevante informatie en/of kennis kunnen uitwisselen.

Geschreven recensies scoren beter dan enkel 5-sterren geven

De mening van een andere consument is, net als de mening van een fabrikant of retailer, niet zuiver. Echter heeft een consument niet als doel om winst te genereren. Consumenten spreken meestal uit eigen ervaring en willen hiermee andere consumenten helpen. Door middel van ratings en toelichtingen kunnen consumenten hun oordeel vellen over producten, diensten en aanbieders.
Daarbij is vooral de toelichting belangrijk voor de aankoopbeslissing. Consumenten baseren voornamelijk hun mening op deze toelichtingen en minder op statistische samenvattingen, zoals een bepaald aantal sterren of een gemiddeld cijfer.

Beloon de consument voor hun positieve recensie

Hierbij hebben negatieve recensies over het algemeen meer (negatieve) invloed op de verkoop dan positieve recensies. Daarom is het belangrijk voor retailers om positieve aanbevelingen te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door consumenten die recensies schrijven te belonen. Hierdoor wordt een hoger volume aan vaak positieve recensies gegenereerd.

Consumenten geloven andere consumenten eerder dan aanbevelingen van het bedrijf zelf

Marketeers moeten ermee rekening houden dat aanbevelingen van consumenten meer invloed hebben op verkopen dan aanbevelingen van het bedrijf zelf of van experts. Daarnaast is niet alleen de bron van belang bij een recensie, ook het netwerk, de zender en de inhoud van de boodschap bepalen de impact. Bij het bepalen van de totale waarde van recensies op een website speelt ook volume een grote rol. De formule die McKinsey hiervoor heeft opgesteld is: Volume x Impact = Word-of-mouth equity.

Altijd tijd tekort

OK, je bent nu overtuigd dat je ‘iets’ met online recensies moet gaan doen. Hoe ga je dit aanpakken?
Ga je je klanten zelf vragen of ze alstublieft een positieve online recensie willen plaatsen? Of zet je enkel een regeltje op je kassabon? “Tevreden? Vertel het door? Niet tevreden? Vertel het ons!”
Wees eerlijk, daar heb je niet heel veel zin in. Of wel?
Een goede optie is om je aftersales uit te besteden. Dit heeft voor u vele voordelen, maar vooral ook besparing in tijd. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op en wij vertellen je graag hoe wij ervoor kunnen zorgen dat jij meer positieve online recensies krijgt.

bron: Scriptie Review Marketing (M. Dobbe) (UvA)


Arnoud Kuipers

Expert in aftersalesmarketing en oprichter van 123aftersales. Wil jij ook een verbeterde klantloyaliteit, meer nieuwe klanten én meer mond-tot-mondreclame? Laten we eens vrijblijvend kennismaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over 123AFTERSALES

123aftersales is het allereerste bureau dat zich gespecialiseerd heeft in aftersales voor ambitieuze ondernemers en vakbedrijven. Waar veel bedrijven zich enkel focussen op het binnenhalen van nieuwe klanten is het in onze visie veel interessanter om je huidige klanten te behouden en uit te bouwen. Wij trainen jou en je organisatie hoe je het meeste rendement behaalt uit je bestaande klanten.

Gratis aftersales-tips in je mailbox?

Contact

Brinkstraat 69
9401 HZ Assen
Nederland

T. 0592-201323
E. info@123aftersales.com
WhatsApp: Whatsapp Business (op mobiel)

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 7 beoordelingen

Copyright © 123aftersales