• Home
  • Blog
  • Maak van je klant jouw ambassadeur (4 tips)

Maak van je klant jouw ambassadeur (4 tips)

123 aftersales

Wie er in slaagt zijn klant tot ambassadeur te maken, zit gebakken. Die fans zijn niet alleen trouw, ze vertellen ook graag verder hoe goed ze het bij jou hebben en sporen anderen aan om bij jou te kopen. Maar hoe maak je een klant tot ambassadeur?

Het draait allemaal om klantenkennis en topservice. Breng in kaart wie je doelgroep is, wat die wil en verwacht, wat die koopt en waar. Als je dat weet, bied jouw klant dan alles wat je in huis hebt!


Hierbij 4 tips om je op weg te helpen:

Tip 1: Overtref de verwachtingen

Zorg ervoor dat je de klant, elke keer dat je contact met hem hebt, verder helpt. Maak zijn verwachtingen waar of liever: overtref ze. Geef je klanten meer dan dat ze van je verwachten…
Zorg er bijvoorbeeld voor dat de telefoon binnen het bedrijf snel opgenomen wordt (2x rinkelen). Laat de klant ook niet te lang in de wacht staan. Noteer zijn of haar gegevens en bel terug.

Tip 2. Klant als ambassadeur wordt missie

Bombardeer topservice tot één van de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen. Het is wel zo handig als het hele bedrijf op de hoogte is van jouw missie om de klant tot ambassadeur te maken. Niet alleen de receptioniste en de callcentermedewerkers, maar ook de boekhouder en sales- en marketingmensen moeten zich aan deze missie committeren. Dit lukt alleen met een heldere visie en strategie waardoor voor alle medewerkers duidelijk is wat hun rol is. Nodig jouw medewerkers ook uit om suggesties te geven. Zo vergroot je het draagvlak.

Tip 3. Doe aan aftersales of besteed het uit…

Vraag de klant na levering of hij/zij tevreden is met jouw product en dienstverlening. Heb je aan zijn verwachtingen voldaan en kun je verder nog iets voor hem doen? Heeft hij suggesties voor verbetering? Dit is superwaardevolle informatie om jouw bedrijf te verbeteren.
Echter is het wel zo dat klanten de medewerkers of de ondernemer niet graag kwetsen. Zij zullen al gauw zeggen dat ze tevreden zijn, ook al zijn er verbeterpuntjes. Om écht een goed beeld te krijgen van je dienstverlening kan het interessant zijn om je aftersales deels uit te besteden.

Vraag zijn/haar contactgegevens (incl. e-mailadres) en vraag of je ze mag mailen met interessante nieuwtjes en aanbiedingen. Ga ze vervolgens niet spammen, maar stuur structureel een mail. Zo blijf je top-of-mind bij de klant.

Tip 4. Neem eventuele klachten serieus en los ze adequaat op

Heeft de klant een klacht? Luister dan goed en probeer er zoveel mogelijk van op te steken. Een klagende klant vindt zijn relatie met u blijkbaar belangrijk genoeg om er energie in te steken. Hij had ook kunnen weglopen. Beloof hem dat u zijn klacht gaat behandelen en neem zo snel mogelijk contact met hem op om te laten zien dat u dit meent. En los de klacht ook zo snel mogelijk op. Bewaar de geleerde les en deel hem met het hele bedrijf.

Conclusie:

Als jij ook ambassadeurs wil maken van jouw klanten. Lever dan minstens wat je belooft en geef de klant meer dan ze verwacht. Wees altijd vriendelijk en luister naar je klant. Laat de klant niet onnodig wachten. Als je er zelf de tijd niet voor hebt, besteed de aftersales dan deels uit. Laat een externe partij de klanttevredenheid monitoren en o.a. aansturen op positieve online recensies.
Zorg dat iedereen in het bedrijf dezelfde missie heeft om de klant als ambassadeur te maken, betrek medewerkers hier bij. Beknibbel niet op kleine zaken. Geef bijvoorbeeld eens iets gratis weg bij aankoop van een product of dienst. Deze investering verdien je dubbel en dwars terug als de klant jouw ambassadeur wordt.

Interessant? Deel dit artikel gerust met je netwerk.
Wil jij binnen één dag een complete strategie om van je klanten ambassadeurs te maken? Neem dan contact op.

Bron: K. Munk – Sprout.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Article
Author Rating
51star1star1star1star1star

Arnoud Kuipers

Expert in aftersalesmarketing en oprichter van 123aftersales. Wil jij ook een verbeterde klantloyaliteit, meer nieuwe klanten én meer mond-tot-mondreclame? Laten we eens vrijblijvend kennismaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over 123AFTERSALES

123aftersales is het trainingsbureau van 'award winning' trainer en spreker Arnoud Kuipers.  Arnoud helpt technische bedrijven met een buitendienst richting een optimaal klantgerichte en commerciële organisatie.

Veel bedrijven focussen zich vooral op het binnenhalen van nieuwe klanten, terwijl onderzoek uitwijst dat het  veel verstandiger is om te investeren in je huidige klanten en medewerkers. Creëer ambassadeurs van je kanten en medewerkers, dan zul je zien dat de commerciële doelstellingen makkelijker gehaald worden.

Contact

Brinkstraat 69
9401 HZ Assen
Nederland

T. 06-44102122
E. info@123aftersales.com
WhatsApp: Whatsapp Business (op mobiel)

Wij steunen de CliniClowns


Copyright © 123aftersales