Wat is aftersales?

Aftersales is het contact dat bedrijven met hun klanten houden na de aankoop van hun producten en/of diensten, om te kijken of deze tevreden is en of hij op- of aanmerkingen heeft.

Aftersales is een onderdeel van Customer Relationship Management (CRM). De voornaamste redenen om aan aftersales te doen is om te meten of de klanten nog tevreden zijn en om top-of-mind te blijven bij de klant. De meeste klanten (60%) nemen niet het initiatief om het bedrijf te contacten als zij niet 100% tevreden zijn, en zelfs 80% van de klanten koopt voortaan elders zonder het bedrijf van hun ongenoegen op de hoogte te stellen. De mogelijke problemen of bezwaren die de klanten hebben kunnen dus met aftersales proactief opgelost worden.

Doordat je mogelijke klachten of ontevredenheden proactief hebt opgelost (dus zonder dat de klant ernaar gevraagd heeft) stijgt het aanzien behoorlijk. Je hebt van een ontevreden klant een tevreden klant gemaakt. Deze klanten zijn potentiële ambassadeurs voor jouw bedrijf. Ze kunnen bijvoorbeeld online recensies achterlaten. Of ze vertellen de ervaring met jouw bedrijf door op verjaardagen en bij de voetbalclub (mond-tot-mond reclame). De kans dat de klant nu een herhalingsaankoop doet wordt door een goede aftersales-strategie vele malen vergroot.

Ook kun je door middel van aftersales nieuwe klanten (leads) binnenhalen. Door in proactief contact te blijven met de klant, hoor je wellicht nog dat er behoefte aan een andere product of dienst is. Aftersales kent geen verliezers!

Zorg ook dat je een database bijhoudt van je klanten. Maak bijvoorbeeld klantenkaarten aan. Naam, adres, woonplaats, e-mailadres en telefoonnummers zijn erg waardevol. Vraag je klanten of je ze op de hoogte mag houden van nieuws en aanbiedingen. De meeste zullen hier positief op antwoorden. Ze kunnen zich immers altijd weer afmelden.

Stuur je klanten zo nu en dan een mailing (niet te vaak). Dit kan per e-mail, maar ook fysieke mailings (via de post) werken erg goed. Houd contact met de klant. Zo voelt de klant zich verbonden met jouw bedrijf en verlies je minder klanten (verbeterde klantloyaliteit).

90% van alle vakbedrijven heeft geen goede aftersales-strategie

Is het je wel eens voorgekomen dat je veel tijd en geld geïnvesteerd hebt om nieuwe klanten te werven en dat een herhalingsaankoop vervolgens uitblijft? Of dat je de klant opeens zaken ziet doen bij de concurrent, terwijl hij of zij toch aangaf tevreden te zijn over jouw product of dienstverlening. Dit voorkom je met een goede aftersales-strategie (masterplan).

Wil jij een verbeterde klantloyaliteit? Wil jij meer nieuwe klanten? En wil jij profiteren van meer mond-tot-mond reclame?
Dan is het boek “In 10 stappen van klant naar ambassadeur” echt iets voor jou (ook beschikbaar als ebook via o.a. BOL.com. In 10 stappen leer jij hoe je ambassadeurs van je klanten kan maken.

Je leert concrete inzichten, technieken en strategieën, zodat je minder klanten kwijtraakt. Je geen koude acquisitie meer hoeft te doen. Zodat je kan besparen op je marketing- en acquisitiekosten. Blijf jij bij die 90%? Of wil je bij de 10% uitblinkers horen?

Kopje koffie? Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Article
Author Rating
51star1star1star1star1star

Arnoud Kuipers

Expert in aftersalesmarketing en oprichter van 123aftersales. Wil jij ook een verbeterde klantloyaliteit, meer nieuwe klanten én meer mond-tot-mondreclame? Laten we eens vrijblijvend kennismaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over 123AFTERSALES

123aftersales is het trainingsbureau van 'award winning' trainer en spreker Arnoud Kuipers.  Arnoud helpt zakelijke dienstverleners richting een optimaal klantgerichte en commerciële organisatie.

Veel bedrijven focussen zich vooral op het binnenhalen van nieuwe klanten, terwijl onderzoek uitwijst dat het  veel verstandiger is om te investeren in je huidige klanten en medewerkers. Creëer ambassadeurs van je kanten en medewerkers, dan zul je zien dat de commerciële doelstellingen makkelijker gehaald worden.

Contact

Brinkstraat 69
9401 HZ Assen
Nederland

T. 0592-201323
E. info@123aftersales.com
WhatsApp: Whatsapp Business (op mobiel)

Wij steunen de CliniClowns


Copyright © 123aftersales